P3
(
January 22, 2024
)

P3

This is some text inside of a div block.
22.1.2024

P3

“P3” on luultavasti kaikkien aikojen ikonisin ja helpoimmin tunnistettavissa oleva silmä- ja aurinkolasien muoto, mutta harva tietää, mistä tuo nimitys on saanut alkunsa.

Vielä 1930-luvulla sillmälasien linssit olivat lähes pystysuorassa, linssiaukot olivat symmetrisen pyöreitä tai ovaaleja ja aisat kinnittyivät kehykseen korkeussuunnassa keskelle. Kehys, joka istuu kasvoilla siten, että linssien alareuna on lähempänä kasvoja kuin se yläreuna mahdollistaa linssien paremman optiikan varsinkin lähelle katsottaessa ja helpottavat katseen siirtämistä kaukokatselusta lähikatseluun. Niinpä “P” tulee sanasta pantoscopic ja se viittaa kehyksen kallistuskulmaan.

“3” tulee linssiaukon muodosta, joka on 3 mm matalampi kuin leveä. P3-muoto on ylä-alasuunnassa epäsymmetrinen ja aavistuksen pisaramainen, yläreunastaan hieman lintattu pyöreä muoto ja P3-kehyksissä aisat kiinnittyvät kehyksen keskilinjan yläpuolelle, noin 3/4 korkeudelle.

P3-muoto yleistyi kun lasien hyvien optisten ominaisuuksien vuoksi niistä tehtiin Yhdysvaltain armeija virallinen silmälasimalli toisen maailmansodan aikaan. Sodan hälkeen kilpikonnankuoresta tehdyt ja sarvisankaiset P3-malliset lasivat löysivät tiensä myös siviilien kasvoille.

Oliver Peoplesin O’malley on kenties ikonisin koskaan valmistettu P3-muotoinen silmälasiekehys. O’Malley tuli markkinoille heti Olver Peoplesin perustamisen jälkeen vuonna 1987 ja sitä valmistetaan edelleen. O’malley on esiintynyt myös lukuisissa elokuvissa vuosikymmenten aikana. Yksi sen tunnetuimmista elokuvaesiintymisistä on American Psycho -elokuvassa. Oliver Peoples mainitaan myös Bret Easton Ellisin alkuperäisessä kirjassa osana Wall Street -miesten pukeutumiskulttuuria.

Jos siis haluat pukeutua silmälaseihin klassisen ajattomaan tyyliin, on P3 aina varma valinta. Meillä on valikoimissamme O’Malleyn ja Oliver Peoplesin MP-3:sen (“Metal P3”) lisäksi usean eri valmistajan P3-kehyksiä sekä zyl-asetaatista valmistettuina “muovi”kehyksinä että metallisina. Monet japanilaiset silmälasivalmistajat ovat ihastuneet P3-muotoisiin laseihin ja klassisen tyylisiin kehyksiin muutenkin, joten japanilaisten valmistajiemme valikoimista löytyy paljon hienoja P3-kehyksiä. Tervetuloa kokeilemaan, olisiko P3 sinunkin muotosi!

(Next)

Heading